Om Brune Kulle

Brune Kulle – Falkenbergs nya bostadsområde 

På Brune Kulle hittar du stora tomter med närhet till det mesta. Motorvägen gör Brune Kulle till Europas förort. Halmstad City Airport, 30 minuter söderut, tar dig till Stockholm på en tid som passar dig med sex avgångar om dagen. Landvetter når du på 50 minuter och efter 1 timma och 50 minuter i bil är du på Kastrup och vidare ut i världen.
Området har havsutsikt och ett dopp i havet ligger fem minuters bilfärd bort. Lägg på två minuter och du står på Stortorget och äter glass. Falkenberg blev årets tillväxtkommun 2012, men rusningstrafiken har inte hittat hit vilket ger dig tid över.
Alla tomter är exklusiva med sina olika lägen och nu kan ni hitta er unika tomt – ert nya hem. Brune Kulle är en trygg, gammal boplats med ursprung från medeltiden och namnet härstammar därifrån likt många av gatunamnen.
När du köper tomt på Brune Kulle köper du möjligheter att förverkliga dina drömmar. Livskvalitet, helt enkelt.

.

Lindvall A&D Arkitekt

Jonas Lindvall på Lindvall A&D Arkitekt har ritat och designat området Brune Kulle. Lindvall A&D Arkitekt har sedan tidigare erfarenhet av att skapa moderna områden och boenden, livskvalitet helt enkelt.
Gå till Lindvall A&D Arkitekts hemsida

Historia & Arkeologi

Kulturmiljö Halland har utfört två arkeologiska undersökningar av fornlämningar på området. Brune Kulle kan dateras så långt tillbaka som till bronsåldern cirka 1800 – 500 BC och själva namnet härstammar från denna tiden. Från kullen hade man en vidsträckt utsikt över dalgången nedanför.
Vid en förundersökning 2010 påträffades resterna från ett så kallat rännhus 200 meter norr om Skrea Kyrka. Detta hus var egentligen inte ett bostadshus utan kan kopplas till tidens trosuppfattning och religiösa praktik. Rännhus kallas av arkeologer för kulthus. Totalt påträffades tre kulthus i Skrea kyrkby och i ett av dem fanns ett viktigt fynd för den skandinaviska odlingshistorien. I en grop, som var centralt belägen i kulthuset, hittades ett sädeskorn av råg. Detta fynd daterades med hjälp av 14C-metoden* till 800 BC, vilket gör det till ett av de absolut äldsta fynden av råg i Sverige.

*14C-metoden är en radiometrisk dateringsmetod som utvecklades i slutet av 1940-talet av professor Willard Frank Libby. Libby fick Nobelpriset 1960 för denna upptäckt. Metoden ledde till en mindre revolution inom arkeologin.